headerphoto

Waarnemingen


Trektellingen

Van maart tot en met juni en van augustus t/m december wordt in de Groote Peel de voor- najaarstrek gevolgd. Locatie is "aan de Berg". Trektellingen kunnen op alle dagen van de week plaatsvinden. Soorten en aantallen worden genoteerd en op de site trektellen.nl weergegeven.
CoŲrdinator: Frank Meeuwissen (0495-634145)


November - December 2017

November begon zoals oktober eindigde; een fraaie groep van 15 Baardmannen nog steeds aanwezig langs de Schoordijk. De vogels bleven de hele maand zichtbaar voor diegenen met wat geduld maar na de 1e schommelden de waargenomen aantallen nog maar tussen de 3 en maximaal 6 exemplaren. Eigenlijk zijn we de laatste tijd nogal verwend want dit aantal is voor onze begrippen natuurlijk nog steeds geweldig.

Op de 3e liet ook een Roerdomp zich weer eens zien. Gelukkig, ze is/zijn er nog. In de eerste dagen van de maand ook een paar maal een Smelleken. Late doortrekkers of toch overwinteraars?

Zo nu en dan ook wat kleine groepjes Kleine zwanen. Het hoogste aantal tot dan toe is 7 vogels op de 16e. Twee Pontische meeuwen vertoonden zich op de 8e, de dag daarna was in ieder geval nog 1 vogel aanwezig. Halverwege de maand dan ook een Geelpootmeeuw. Vertrouwde gasten de komende tijd.

Een andere leuke soort voor deze tijd is de Geoorde fuut die zowel op de 12e als de 18e gezien werd. Deze soort kan wel eens voorgoed gaan verdwijnen uit onze omgeving in de nabije toekomst.

December heeft ook nog steeds de Baardmannen en vrouwen! Het maximale aantal blijft op 6 vogels staan. Ook de eerste groepjes en groepen Kleine- en Grote barmsijzen komen binnen. Leuk om deze ondersoorten eens goed te vergelijken.

Op de 9e de eerste melding van een Kleine rietgans. Daar zal het normaal gesproken niet bij blijven. Daarna nog eens een Bokje. Een erg leuke soort om te zien. Mooi zijn ook de Kleine zwanen, 31 op de 18e en nog eens 14 exemplaren op de 21e. Op die dag ook de laatste waarneming van in dit geval 2 Baardmannen. Mogelijk zijn ze er nog, maar meldingen bleven verder uit.

Dan op de 23e een tweetal Kraanvogels over de peel. Soms het paar van afgelopen zomer? Afwachten maar... De meldingen van Barmsijzen blijven binnenkomen. Het merendeel betreft Grote Barmsijzen, maar vaak zijn de groepen gemengd. Grootste groep betrof er een van 150 - 200 vogels op de 24e.

Vanaf nu de start van 2018 met hopelijk weer heel veel fraaie waarnemingen voor ons allemaal. Kijk voor alle waarnemingen op: nederweert.waarneming.nl


Bijzondere Waarnemingen