headerphoto

Waarnemingen


Trektellingen

Van maart tot en met juni en van augustus t/m december wordt in de Groote Peel de voor- najaarstrek gevolgd. Locatie is "aan de Berg". Trektellingen kunnen op alle dagen van de week plaatsvinden. Soorten en aantallen worden genoteerd en op de site trektellen.nl weergegeven.
CoŲrdinator: Frank Meeuwissen (0495-634145)


Maart - April 2018

Zoals verwacht kregen we de eerste week van maart inderdaad een paar dagen Kraanvogels. Geen hele grote aantallen maar 251, 498 en 290 vogels mogen er toch wezen. Leuk waren ook de Ooievaars die gebruik maakten van dezelfde stroming. Voor onze telpost behoorlijke aantallen met zo’n 50 exemplaren. Op de 4e een heel fraaie Zeearend die vanachter de rug van de tellers op de trektelpost ineens akelig dichtbij langs vloog naar zuid. Het bleek zoals meestal om een jonge vogel te gaan. Die eerste dagen ook twee maal een Rode wouw, de eerste Roerdomp voor het voorjaar en een Middelste bonte specht in het Weerterbos.

Ook de Barmsijzen ( Grote en Kleine) waren nog te bewonderen in het Mussenbaangebied. Halverwege de maand een paartje Casarca, nog eens een dikke 100 Kraanvogels en het koppel Baardman dat zich weer liet zien langs de Schoordijk! Zou het dan toch iets kunnen worden dit voorjaar? Een leuke groep Kraanvogels bleef tot het eind van de maand hangen in onze gemeente waarbij gezegd kan worden dat het grootste deel uit onvolwassen exemplaren bestond. Alvast het leefgebied van de toekomst aan het bekijken?

De Roerdompen werden weer frequenter gehoord en gezien net als de Rode wouw die weer zijn piek doormaakte. Een Bokje, een Visarend en meerdere Smellekens brachten nog wat variatie. Op de 25e werden de Baardmannetjes nog een keer waargenomen. De laatste dagen van maart liet een paartje Geoorde fuut zich met wat geduld bekijken. De 31e - de laatste dag van de maand - was een topdag op de telpost. Mooi waren 13 Ooievaars, Visarend, Rode wouw, 15 Kraanvogels, 2 Smellekens en maar liefst 6 Zwarte wouwen waarvan 4 exemplaren tegelijk!

April gaf er een mooi vervolg aan met meerdere Zwarte wouwen gedurende de maand. Naast Bokjes, Rode wouwen, Middelste bonte specht, Roerdomp, Ooievaar en Kraanvogels ook de eerste groepjes Beflijsters van dit jaar. Kort daarna ook weer Smelleken, 4 Casarca en de eerste Lepelaar. Eén van de toppers dit voorjaar was de Slangenarend van de 7e!

De groepjes Beflijsters groeiden aan tot maximaal 8 exemplaren. Blijft een erg leuke soort om te zien. Ook de Roerdompen lieten zich nu weer beter horen. Soorten als Smelleken, Visarend, Lepelaar en Ooievaar werden daarna bijna dagelijks gezien. Vanaf de 18e Geoorde fuut en op die dag ook de enige Steltkluut tot nu toe dit voorjaar. Ook de waarnemingen van Zwartkopmeeuw nemen vanaf nu toe. Vermeldingswaardig zijn Bontbekplevier, Raaf en twee Dwergmeeuwen. Die laatste is niet bepaald een jaarlijkse gast bij ons. Op de 24e weer eens een Zwarte stern samen met een 1e Visdief voor 2018. Later in de maand ook een keer een koppel Visdieven maar dat was helaas maar van korte duur. Vanaf de 27e i.i.g. voor een paar dagen een fantastische Velduil ter plaatse. Op de 30e sloten we de maand af met de eerste Noordse kwikstaart en nog maar eens een Rode wouw en 7 Lepelaars in het Weerterbos.

Klik voor het doorgeven of bekijken van alle waarnemingen op: nederweert.waarneming.nl


Bijzondere Waarnemingen